Mrkvovo-šošovicová polievka – suroviny:
250 g mrkvy, 100 g červenej šošovice, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 150 g paradajok, 800 ml kuracieho vývaru, 1 lyžica olivového oleja, po pol lyžičky mletej, rasce, koriandra, kurkumy, šťava z 1 citróna, 175 ml smotany na varenie, mleté čierne korenie
Postup:
Mrkvu nakrájame na kolieska, šošovicu premyjeme na site, cibuľu a paradajky pokrájame na väčšie kúsky. Všetku zeleninu vložíme do väčšieho hrnca, pridáme vývar a privedieme do varu. Znížime teplotu a prikryté varíme asi 30 minút do mäkka. Na panvici na rozhorúčenom oleji popražíme rascu, koriander a kurkumu. Odložíme a pomaly vlejeme citrónovú šťavu. Uvarenú polievku rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Opäť necháme zovrieť, pridáme opražené koreniny, a ešte spolu asi desať minút pri miernej teplote povaríme. Nakoniec primiešame smotanu a dochutím podľa chuti soľou, čiernym korením, prípadne troškou cukru.