Nekysnutý slivkový koláč

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na nekysnutý slivkový koláč:

300 g chlebovej hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 čajová lyžička pomletej citrónovej kôry, 150 g masla, 3 polievkové lyžice smotany na varenie, 2 žĺtky, 600 – 700 g zrelých vykvostkovaných sliviek

Nekysnutý slivkový koláč
stock.adobe.com

Postup:

Múku dobre premiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtky so smotanou. Všetko dobre mixérom vymiešame. Cesto vyvaľkáme a položíme do pekáča tak, aby sme vytvorili aj okraje vysoké asi 2 cm. Poukladáme slivky nakrájané na štvrťky.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút, potom stiahneme teplotu na 80°a pečieme ešte 25 minút.

Môžeme na koláč urobiť aj posýpku. My radšej posýpame rozmrvenými piškótami. Nekysnutý slivkový koláč podávame.

Silvia Bodláková