Suroviny na palacinky s jablkami a medom ( rozpočet na 8 porcií):
Na cesto:
200 ml plnotučného mlieka
1 vajce
štipka soli
3 PL rozpusteného masla
125 g polohrubej múky
Na plnku:
1 PL citrónovej šťavy
50 g masla
2 PL medu + trocha medu na servírovanie
100 ml bieleho muškátového vína
olej na opekanie
200 g marhuľového džemu
práškový cukor na posypanie podľa chuti
Postup:
Mlieko zmiešame so 75 ml vody, vanilkovým cukrom, vajcom, soľou a rozpusteným maslom. Do základu postupne vmiešame múku a vyšľaháme hladké cesto. Hotové cesto necháme odležať 30 minút.
Jablká očistíme, rozpolime, ošúpeme a odstránime jadierka. Dužinu pokrájame na kocka a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
V panvici rozpustíme maslo, pridáme jabĺčka a med a všetko spolu krátko orestujeme. Potom zmes podlejeme vínom a podusíme domäkka.
Na rozpálenej panvici potom upečieme palacinky, ktoré potrieme marhuľovým džemom, zložime ich do trojúholníkov a na vrch pridáme podusené jabĺčka. Všetko ešte môžeme posypať sušenými hrozienkami a pokvapkať medom, prípadne ešte posypať práškovým cukrom.
Palacinky s jablkami a medom podávame teplé.