Palacinky s jablkami a medom

Doba prípravy 45 minútEnergia: 279 kcal.Náročnosť

Suroviny na palacinky s jablkami a medom ( rozpočet na 8 porcií):

Na cesto:

200 ml plnotučného mlieka

1 vanilkový cukor

1 vajce

štipka soli

3 PL rozpusteného masla

125 g polohrubej múky

Na plnku:

4 kyslé jablká

1 PL citrónovej šťavy

50 g masla

2 PL medu + trocha medu na servírovanie

100 ml bieleho muškátového vína

olej na opekanie

200 g marhuľového džemu

práškový cukor na posypanie podľa chuti

Palacinky s jablkami
Palacinky s jablkami a medom

Postup:

Mlieko zmiešame so 75 ml vody, vanilkovým cukrom, vajcom, soľou a rozpusteným maslom. Do základu postupne vmiešame múku a vyšľaháme hladké cesto. Hotové cesto necháme odležať 30 minút.

Jablká očistíme, rozpolime, ošúpeme a odstránime jadierka. Dužinu pokrájame na kocka a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

V panvici rozpustíme maslo, pridáme jabĺčka a med a všetko spolu krátko orestujeme. Potom zmes podlejeme vínom a podusíme domäkka.

Na rozpálenej panvici potom upečieme palacinky, ktoré potrieme marhuľovým džemom, zložime ich do trojúholníkov a na vrch pridáme podusené jabĺčka. Všetko ešte môžeme posypať sušenými hrozienkami a pokvapkať medom, prípadne ešte posypať práškovým cukrom.

Palacinky s jablkami a medom podávame teplé.