Pečené papriky plnené mäsom

Doba prípravy 60 minútEnergia: 470 kcal.Náročnosť

Chutný obed či večera – pečené papriky plnené mletým mäsom! Výborné jedlo, na ktorom si vždy pochutíme!

Plnená paprika je jedlo bežné v mnohých kuchyniach. Pozostáva z vydlabaných alebo rozpolených paprík naplnených akoukoľvek z rôznych náplní, často vrátane mäsa, zeleniny, syra, ryže alebo omáčky. Miska sa zvyčajne zostavuje vyplnením dutín papriky a následným varením.

Španielsko:

Plnená paprika alebo pimientos rellenos sú súčasťou tradičnej španielskej kuchyne, najmä tej z regiónu Baskicko. Zvyčajne sa používajú papričky piquillo. Náplne môžu zahŕňať syr Manchego, kuracie mäso alebo tresku v červenej omáčke, pričom kura je pravdepodobne najobľúbenejším receptom.

Východné stredomorie:

Dolma je rodina plnených jedál z osmanskej kuchyne, ktoré sa môžu podávať teplé alebo studené. Niektoré druhy dolmy sa vyrábajú z celej zeleniny vrátane celej papriky. Jedlá Dolma sa nachádzajú v balkánskej, kaukazskej, arabskej, izraelskej, tureckej a stredoázijskej kuchyni a historicky boli súčasťou kuchyne osmanského paláca. Slovo dolma tureckého pôvodu znamená „niečo plnené“.

Stredná a juhovýchodná Európa:

Maďarský variant, töltött paprika, sa vždy vyrába s maďarským voskovým korením, ktoré má výraznú chuť trochu podobnú leču.
V Bulharsku sa plnená paprika zvyčajne jedáva s jogurtom. Ďalšia odroda plnenej papriky v Bulharsku sa vyrába z miešaného bieleho syra a vajec namiesto mäsa a ryže ako plnky. V Bulharsku sa plnka tradične vyrába z vopred dusenej ryže, cibule, mletého mäsa a korenia, tepelne spracované a naplnené do vopred očistených, umytých a posypaných ihličkovými paprikami. Po naplnení sa papriky vložia do zapekacej misy, pridajú sa voda a miska sa pečie v rúre. Ak sa do vychladnutej plnky pridá surové vajce, plnené papriky sa dajú piecť na panvici, lebo struky sa uvaria takmer v pare. Okrem mletého mäsa a ryže možno použiť aj iné plnky, ako je zelenina (napríklad pór) a ryža, fazuľa alebo čerstvý syr a vajcia.
V rumunskej kuchyni sa plnené papriky zvyčajne pripravujú z papriky plnenej mletým mäsom (zvyčajne bravčovým), ryžou, cibuľou a inou zeleninou a korením a potom sa varia v omáčke zo smotany, paradajok a korenia.
Samotné papriky môžu byť čerstvé alebo sušené. Sušená červená paprika sa používa najmä v juhovýchodnom Srbsku v okolí Pirotu a Dimitrovgradu, často v zime.

Suroviny na pečené papriky plnené mäsom:

4 papriky, 50 g oleja, 20 g hladkej múky, korenie, soľ, cukor

Plnka: 300 g mletého jahňacieho mäsa, 150 g ryže, soľ, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať

Postup:

Ryžu uvaríme, cibuľu nakrájame a opečieme na oleji, zmiešame s uvarenou ryžou, roztretým cesnakom a mletým mäsom. Papriky očistíme, umyjeme, naplníme pripravenou zmesou, dáme do zapekacej nádoby, podlejeme mierne vodou a pečieme. Asi po 40 minútach vypečenú šťavu zahustíme múkou, dochutíme soľou a korením.
Podávame so zemiakmi alebo pečivom.

Náš tip:

Namiesto jahňacieho mäsa môžete použiť zmes ¾ teľacieho a ¼ bravčového mäsa, prípadne mäso môžete zľahčiť troškou strúhanej tekvice

1 porcia: 1970 kJ / 470 kcal

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach