Suroviny na pečeňovú paštétu s pomarančom ( rozpočet na 12 porcií ):
1 šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 500 g surovej bravčovej slaniny, 500 g kuracích pečienok, 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu, 1/2 ČL muškátového kvetu, 50 ml bieleho portského vína, 50 ml šľahačky, 2 vajcia, štipka soli, mleté čierne korenie, 100 g anglickej slaniny
Postup:
Surovú slaninu pokrájame na veľmi tenké plátky a vyložíme s nimi formu na paštiku. Konce necháme vysieť cez okraj.
Šalotku a cesnak očistíme a nakrájame na drobno. Zvyšok surovej slaniny pokrájame na kocky a vložíme do panvice spolu s cesnakom a cibuľou. Všetko spolu opražíme.
Pečienky dôkladne očistíme a pridáme do panvice. Zmes okoreníme tymiánom a muškátovým kvetom. Pečienku opečieme dohneda. Nakoniec prilejeme portské víno a všetko spolu ešte podusíme pár minút.
Z panvice odoberieme niekoľko pečienok a zvyšok presypeme do mixéra a všetko spolu dobre rozmixujeme na hustú pastu. K zmesi pridáme smotanu, vajce, štipku soli a korenia a ešte raz premiešame mixérom.
Odloženú pečienku pokrájame na drobné kúsky a spolu s kockami anglickej slaniny ju vmiešame do zmesi. Zmes nalejeme do pripravenej formy a zakryjeme ju prevísajúcimi pásikmi slaniny. Formu uzavrieme vekom alebo pokrievkou a vložíme do pekáča s vodou.
Rúru vyhrejeme na 80 stupňov celzia a paštétu pečieme asi 2 hodiny. Hotovú ju necháme vychladnúť a potom v chladničke odležať do druhého dňa.
V hrnčeku skaramelizujeme cukor, prilejeme pomarančový džús a povaríme všetko spolu asi pol hodinu. Pomaranče dobre umyjeme, olúpeme a dužinu pokrájame na kocky. Pridáme červené korenie a všetko ešte povaríme. Omáčku necháme vychladnúť a podávame k pečeňovej paštéte.
Pečeňová paštéta s pomarančom je výborná na raňajky alebo večeru alebo k poháriku vína s priateľmi.