Pohánkové tatarčané pirohy s kyslou smotanou

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Šéfkuchár Vladimír Morochovič zo severovýchodného Slovenska najkrajšie sviatky v roku trávi v kruhu svojej rodiny doma na východe. Počas príprav sviatočného menu odovzdáva varešku svojej mame, ktorá preberá rolu šéfkuchárky. Ostatní členovia rodiny asistujú. Jedlá, ktoré varia počas sviatkov, sú jedinečné a nezameniteľné. V rozhovore sa s nami  podelil o tajomstvá prípravy tradičného vianočného rusínskeho menu

Suroviny na pohánkové tatarčané pirohy s kyslou smotanou:

Cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g pohánkovej múky
  • soľ a vlažná voda podľa potreby

Plnky:

  • Tvarohová: tvaroh, kôpor, kyslá smotana.
  • Zemiaková: varené zemiaky v šupke, petržlenová vňať, cibuľka na slaninke.
  • Hríbová s kyslou kapustou: pomletá kyslá kapusta s vopred namočenými sušenými hríbmi s restovanou cibuľkou na masle.
  • Slivková: kúsky nakrájaných sušených sliviek so slivkovým lekvárom. Na posýpku použite opraženú strúhanku vymiešanú s práškovým cukrom.

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme štvorce a plníme plnkami podľa chuti. Pirohy zlepíme do tvaru trojuholníka. Varíme ich v dostatočnom množstve vriacej vody vo väčšom hrnci dovtedy, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové pirohy môžeme premastiť roztopeným maslom alebo na jemno nakrájanou a restovanou cibuľkou na masle a s lyžicou kyslej smotany.    

Pohánkové tatarčané pirohy môžeme podávať.