Šéfkuchár Vladimír Morochovič zo severovýchodného Slovenska najkrajšie sviatky v roku trávi v kruhu svojej rodiny doma na východe. Počas príprav sviatočného menu odovzdáva varešku svojej mame, ktorá preberá rolu šéfkuchárky. Ostatní členovia rodiny asistujú. Jedlá, ktoré varia počas sviatkov, sú jedinečné a nezameniteľné. V rozhovore sa s nami podelil o tajomstvá prípravy tradičného vianočného rusínskeho menu
Suroviny na pohánkové tatarčané pirohy s kyslou smotanou:
Cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 200 g pohánkovej múky
- soľ a vlažná voda podľa potreby
Plnky:
- Tvarohová: tvaroh, kôpor, kyslá smotana.
- Zemiaková: varené zemiaky v šupke, petržlenová vňať, cibuľka na slaninke.
- Hríbová s kyslou kapustou: pomletá kyslá kapusta s vopred namočenými sušenými hríbmi s restovanou cibuľkou na masle.
- Slivková: kúsky nakrájaných sušených sliviek so slivkovým lekvárom. Na posýpku použite opraženú strúhanku vymiešanú s práškovým cukrom.
Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme štvorce a plníme plnkami podľa chuti. Pirohy zlepíme do tvaru trojuholníka. Varíme ich v dostatočnom množstve vriacej vody vo väčšom hrnci dovtedy, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové pirohy môžeme premastiť roztopeným maslom alebo na jemno nakrájanou a restovanou cibuľkou na masle a s lyžicou kyslej smotany.
Pohánkové tatarčané pirohy môžeme podávať.