Pohánkový koláč s vajíčkom a špargľou

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Suroviny na pohánkový koláč s vajíčkom a špargľou ( rozpočet pre cca 8 osôb ):

forma na srnčí chrbát, 1 PL kokosového tuku na vymastenie, 1 lístkové cesto, 500 g uvarenej pohánky v slanej vode, 2 vajíčka surové a 8 natvrdo uvarených. 100g kukuričnej krupicovej múky. Cibuľka, zelená špargľa a hrubá kápia.

Pohánkový koláč

Postup:

Rúru prehrejeme na 200 C°. Formu na „srnčí chrbát“ alebo inú vyššiu a pozdĺžnu formu vytrieme kokosovým tukom. Lístkové cesto vyvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zo širokej strany previslo asi 8 cm.
Vajíčka natvrdo zrežeme zo špicatého konca a plochej strany tak, aby pri spájaní v rade za sebou vytvárali rovnomerný valček. Skrojené vajíčka spojíme s bryndzou a pažítkou a máme nátierku 
V miske do uvarenej pohánky pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, 2 surové vajíčka, soľ a čierne korenie, petržlenovú vňať alebo bylinky a 100g kukuričnej krupice alebo lupienkov podrvených v mažiariku. Do formy túto masu ukladáme tak, že lyžicou rozotrieme pohánkovú kašu po ceste po okraje formy. Do jamky poukladáme na „chrbát“ kápiu. Lyžicou kápiu zatrieme znova jemnou vrstvou pohánkovej kaše. Pridáme valček z vajíčok a na kraje zelenú špargľu bez hlavičiek. Celé po povrch zatrieme pohánkovou kašou a preložíme lístkovým cestom tak, aby sa celý koláč zakryl. Pečieme na 180°C asi 25 minút. Necháme trochu vychladnúť. Krájame na hrubšie rezy a podávame poliate maslom s lupienkovou soľou. Miska chrumkavého listového šalátu sa podáva zvlášť v miske. Ak chceme podávať koláčik studený, necháme ho vychladnúť v chladničke pár hodín, môžeme ho potom krájať aj na tenšie rezy a podávať na mise spolu so šalátom.

Autor: Henrieta Peškovičová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach