Pravá neapolská pizza

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

„Počas pobytu v Taliansku sme zašli do jednej z najstarších pizzérií v Neapole, pizzérie Sorbillo, kde sa okolo bloku domov tiahol rad ľudí, aby ochutnali klasickú Pizzu margheritu,“ spomína svetový kulinár Contaldo. „Dnes sa predáva mnoho druhov pízz, no existuje aj kopa nechutných verzií, preto chápem, že niektorí Taliani chcú, aby bola pizza chránená značkou pôvodu.“ Tento recept na pravú neapolskú pizzu nájdete v novej knihe Dvaja talianski gurmáni od Antonia Carluccia a Gennara Contalda

Suroviny na pravú neapolskú pizzu

500 g hrubej múky, plus trocha na pomúčenie, 10 g soli, 10 g čerstvého droždia, 325 ml vlažnej vody, trocha suchej strúhanky (pozri s. 154) na posypanie Príloha: 300 g konzervovaných dužinatých paradajok, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie, 4 lyžice extra panenského olivového oleja, plus trocha na pokvapkanie, 25 g parmezánu, čerstvo postrúhaného, niekoľko lístkov bazalky alebo trocha sušeného oregana, 150 g mozzarelly, pokrájanej na hrubšie kúsky, 2 väčšie pizze

pizza napoletana

Postup:

Rúru vyhrejeme na 250 °C. Do väčšej misky dáme múku a soľ. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, postupne pridáme k múke a dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Keď je cesto príliš lepkavé, pridáme viac múky. Z cesta vytvarujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme 5 minút oddýchnuť. Potom cesto 8 – 10 minút miesime a napokon ho rozdelíme na dve časti. Každú časť miesime osobitne ešte niekoľko minút a potom z nej vytvoríme bochník.

Bochníky cesta položíme na pomúčenú kuchynskú utierku a zakryjeme inou, mierne navlhčenou utierkou. Dáme kysnúť na 30 minút na teplé miesto. Medzitým dáme do misky paradajky, trocha ich rozpučíme vidličkou, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Čistú pracovnú dosku jemne pomúčime a roztiahneme na nej cesto tak, že z bochníka vznikne kruh s priemerom asi 35 – 40 cm, ktorý je približne rovnako hrubý ako palacinka (musíme dať pozor, aby sa cesto neroztrhlo), ale po obvode trocha hrubší. To isté urobíme aj s druhým bochníkom cesta. Dva väčšie plechy posypeme strúhankou a položíme na ne cesto na pizze.

Každý kruh cesta rovnomerne natrieme roztlačenými paradajkami – nesmie ich byť veľa, aby sa pizze nepremočili. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom, pridáme niekoľko bazalkových lístkov (alebo sušené oregano) a navrch dáme kúsky mozzarelly. Vložíme do rúry na 7 minút (alebo na dlhšie, aby bola pizza chrumkavejšia). Vyberieme z rúry, znova pokvapkáme olivovým olejom a hneď konzumujeme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach