Vynikajúci a rýchly cestovinový šalát s mortadellou, ktorý si pripravíte kedykoľvek.
Suroviny na cestovinový šalát s mortadellou:
200 g hráškových alebo fazuľkových luskov, 300 g krátkych cestovín (napríklad fusilli), soľ, 1 zväzok mladej cibuľky s vňaťou, 250 g cherry rajčiniek, 80 g olív, drvené korenie, 300 g jogurtu gréckeho typu, 200 g mortadelly, približne 5 polievkových lyžíc smotany na šľahanie, štipka citrónovej kôry, citrónová šťava a cukor podľa chuti.
Postup:
Do osolenej vriacej vody vložíme cestoviny a uvaríme tak, aby neboli veľmi mäkké, ale tak akurát na skus, alebo ako hovoria Taliani „al dente“. Medzitým si v inom hrnci uvaríme mladé hráškové alebo fazuľkové lusky (prípadne mladý vylúpaný hrášok). Ak sú fazuľkové lusky veľmi dlhé, možno ich pred varením prekrojiť napoly. Uvarené cestoviny a zeleninu scedíme a necháme na site odkvapkať. Potom nakrájame cibuľku na tenké krúžky, cherry rajčinky nakrájame na polovičky.
Mohlo by vás zaujímať
Cestoviny zakvapkáme trochou oleja, aby sa nezlepili, pridáme fazuľkové, prípadne hráškové lusky (alebo mladý hrášok), mortadellu nakrájanú na širšie rezance, olivy a všetko spolu dobre premiešame s jogurtom rozriedeným smotanou na šľahanie. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, štipku citrónovej kôry, prípadne trochu citrónovej šťavy s cukrom.