Klasické tortellini s mäsovou plnkou

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

„Je to zvláštne, že som sa podujal napísať tento recept, lebo cestoviny sú maličké a s mojimi veľkými prstami sa robia dosť ťažko,“ píše v knihe Dvaja talianski gurmáni svetoznámy kulinár Antonio Carluccio. Príprava tzv. Venušiných pupčekov je piplavá, sú však veľmi chutné. Pochádzajú z regiónu Emilia-Romagna, kde ich podávajú ponorené v brodo (kvalitnom vývare) ako súčasť cestovinovej polievky, ale dobré sú aj s obyčajnou paradajkovou omáčkou alebo so šalviou, ako uvádza tento recept. Vyše 100 lahodných receptov talianskej kuchyne nájdete v novinke Antonia Carluccia a Gennara Contalda  Dvaja talianski gurmáni.

Suroviny na klasické tortellini s mäsovou plnkou:

1 dávka cesta na cestoviny (pozri s. 49), soľ a čerstvo pomleté čierne korenie, 40 g nesoleného masla, 8 šalviových listov, 50 g parmezánu, čerstvo postrúhaného

Plnka: 4 listy kelu, 200 g pečeného bravčového mäsa, pokrájaného na hrubšie, 40 g mortadelly, pokrájanej na hrubšie, muškátový oriešok, čerstvo postrúhaný

Postup:

Pohárom alebo formičkou povykrajujeme z vyvaľkaného cesta kolieska (alebo štvorce s hranou 3 – 4 cm). Povykrajované cesto zakryjeme vlhkou utierkou a pripravíme plnku. Kelové listy dáme asi na 15 minút variť do mierne osolenej vody, aby úplne zmäkli. Listy scedíme, dáme vychladnúť a pokrájame na hrubšie. Potom ich rozmixujeme spolu s bravčovým mäsom a mortadellou najemno, pričom zmes aj dochutíme malým množstvom soli, korenia a muškátového orieška.

Mohlo by vás zaujímať

Cestoviny s hubami a slaninou

25 minútSuroviny na cestoviny s hubami a slaninou (rozpočet na 4 porcie): 250 g cestovín, 160 g tuniaka v olivovom oleji, 30 g slaniny nakrájanej na… Čítaj ďaľej

Cesto rozložíme na pracovnú dosku. Na jeden okraj kolieska dáme trocha plnky a cesto cez ňu preložíme tak, aby vznikol polkruh. Okraje navlhčíme vodou a postláčame, aby držali spolu. Potom prstami stočíme a k sebe pritlačíme oba odľahlé konce. Cestoviny varíme v mierne osolenej vode 1 1/2 minúty, aby zostali al dente. Medzitým v nádobe roztopíme maslo, pridáme šalviové listy a restujeme ich jednu alebo dve minúty. Do nádoby prisypeme parmezán a touto zmesou zalejeme tortellini. Hneď podávame.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach