Plnené pirohy so šunkou a dubákmi

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na Plnené pirohy so šunkou a dubákmi ( rozpočet pre 10 porcií ):

Na prípravu cesta potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

0,5 kg hladkej múky

0,5 kg detskej krupice

3 ks vajcia

Na prípravu plnky potrebujeme:

400 g kuracej šunky údenej

300 g cibule

400 g sušených húb

mleté biele korenie

soľ

tymián

cesnak

olej

Na ozdobenie potrebujeme:

500 ml kyslej smotany

čerstvá pažítka

pirohy so šunkou

Postup:

Príprava cesta a pirohov:

1. Zemiaky uvaríme v šupke. Po ich miernom vychladnutí šupku očistíme a najemno nastrúhame. Zemiakovú masu zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, dochutíme soľou a premiešame.

2. Vzniknuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a okrúhlou formou z neho vykrojíme krúžky, ktoré budeme plniť plnkou.

3. Do pripravených vykrojených krúžkov zabalíme plnku z kuracej šunky údenej.

4. Pirohy vyvaríme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu.

5. Zatiaľ, čo sa pirohy varia, zmiešame kyslú smotanu s nasekanou pažítkou.

6. Pirohy so šunkou podávame teplé, poliate pažítkovým dipom.

Príprava plnky:

Cibuľku najemno nakrájame a na oleji orestujeme dozlata. Pridáme najemno nakrájanú kuraciu šunku, huby, cesnak, dochutíme korením, soľou a tymiánom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach