Špagety s omáčkou Bolognese

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny:

500 g špagiet, 150 g paradajok, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), olivový olej, 50 g cibule, 5 strúčikov cesnaku, 3 bobkové listy, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 5 guľôčok nového korenia, 400 g mletého mäsa, 50 g paradajkového pretlaku, 200 ml suchého červeného vína, soľ, 1 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru, syr Grana Padano na posypanie, čierne korenie v mlynčeku, čerstvá bazalka na ozdobu

Ešte budeme potrebovať:  plátno, niť, sitko

Špagety s omáčkou Bolognese

Postup:

Omáčka Bolognese: V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Medzitým najemno nakrájame cibuľu a pridáme restovať k zelenine. Ďalej pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme. Do plátna zabalíme divoké korenie (bobkový list, guľôčky celého čierneho korenia a nového korenia), trochu rozpučíme a zviažeme niťou. K orestovanej zelenine pridáme mleté mäso, dôkladne premiešame a ďalej restujeme. Pridáme paradajkový pretlak a na väčšie kocky nakrájané olúpané paradajky. Podlejeme červeným vínom a pridáme pripravený balíček s korením. Osolíme a varíme asi 5 – 8 minút, aby sa víno zredukovalo. Potom zmes podlejeme časťou vývaru. Za občasného miešania a podlievania vývarom varíme omáčku asi 2 hodiny. Na záver vyberieme balíček s korením.

Špagety: Špagety varíme 7 – 8 minút v osolenej vriacej vode a potom ich precedíme cez sitko. Na rozohriatu panvicu dáme časť omáčky a časť uvarených špagiet. Dobre premiešame.

Servírovanie: Špagety preložíme z panvice do hlbokého taniera, pokvapkáme ich olivovým olejom, posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano, trochu okoreníme a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach