Cannelloni sú cestoviny v tvare hrubých rúrok, ktoré možno naplniť podľa chuti. Neapolský kuchár Corrado ich prvýkrát pripravil pinené mletým mäsom s hľuzovkami a uvaril v paradajkovej omáčke. Sú to inak cestoviny typické pre katalánsku kuchyňu, kde sa im hovorí canelons a tradične sa konzumujú na deň svätého Štefana. Cannelloni sa jedia v celom Taliansku, ale domov majú v Marché, Kampánii a Emilii-Romagne, kde sa plnia boloňskou omáčkou alebo klobásovým ragú. Najčastejšie sa servírujú s omáčkou Napoletana. Obľúbeným receptom je náplň s ricottou a špenátom v paradajkovej omáčke alebo bešameli, či zmesi oboch.
Suroviny na toskánske cannelloni:
250 g cestovín cannelloni, 50 g slaninky, 100 g šunky, 2 cibule, 1 mrkva, 1 cukina, 2 lyžice oleja, 200 g mletého mäsa, 1 konzerva paradajok (850ml), 2 lyžice paradajkového pyré, 100 ml červeného vína, bazalka, 125 g mozzarelly, 40 g masla, 40 g múky, 400 ml mlieka,100 ml smotany, 100 g parmezánu
Postup:
Slaninku poškvaríme, orestujeme na nej jednu cibuľu, pridáme mleté mäso a šunku. Opečieme, pridáme pokrájanú zeleninu, polovicu konzervovaných paradajok, 2 lyžice pyré a červené víno. Osolíme, okoreníme a podusíme do mäkka. Na panvici rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania prilievame mlieko a smotanu.
Mohlo by vás zaujímať
Vmiešame pokrájanú mozzarellu, povaríme až do zhustnutia syrového bešamelu. Na oleji opražíme druhú cibuľu a pridáme zvyšné paradajky. Cannelloni naplníme mäsovou zmesou, vložíme ich do jenskej misy, zalejeme ich paradajkami a bešamelom, posypeme bazalkou a parmezánom a zapečieme asi 35 minút. Toskánske cannelloni sú hotové, môžeme ich podávať.
1 porcia: 2680 kJ / 640kcal