Lasagne sú talianska cestovina, ktorá má podobu širokých rezancov. Polievajú sa rôznymi omáčkami, zapekajú sa alebo sa posypávajú syrom. Často bývajú aj farebné. Obvykle sa plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.
Suroviny na zapekané lasagne ( rozpočet pre 4 osoby ):
3 balenia mozzarelly, 250 g vaječných lasagní, 500 g bolonskej omáčky, 100 g nastrúhaného parmezánu, 30 g masla, soľ a korenie podľa chuti
Na bolonskú omáčku:1 mrkva, 1 cibuľa, 250 ml mäsového vývaru, 1 pohár červeného vína, 500 g mletého mäsa (najlepšie polovica hovädzieho a druhá polovica bravčového), 250 ml paradajkovej omáčky (alebo 30 g paradajkového pretlaku), olivový olej, oriešok masla, soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Očistenú a nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujte na panvici v zmesi oleja a masla. Pridajte mleté mäso a niekoľko minút pri vysokej teplote sprudka opekajte. Prilejte červené víno a pri stále vysokej teplote ho nechajte odpariť.
Pridajte paradajkovú omáčku (alebo paradajkový pretlak rozpustený v troche vývaru), vývar, korenie, soľ a za občasného miešania a dolievanie zvyšku vývaru varte v čiastočne zakrytej panvici aspoň 2 hodiny.
Mohlo by vás zaujímať
Zapekaciu nádobu vyložte papierom na pečenie a potom striedajte vrstvu cestovín, vrstvu bolonskej omáčky a na drobné kúsky pokrájané mozzarelly. Zakončite vrstvou mozzarelly, posypte nastrúhaným parmezánom a položte kúsky masla. Pečte 40 minút pri 200 °C.