Kysnutý trhací koláč s medvedím cesnakom

Doba prípravy 125 minútNáročnosť

Suroviny na kysnutý trhací koláč s medvedím cesnakom:

Cesto: 300 g zemiakov, 600 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 kocka droždia (42 g), 1 lyžica práškového cukru, 50 g Hery, 1 lyžička soli

Náplň: 1 – 2 hrnčeky nadrobno nasekaného medvedieho cesnaku, 150 g čedaru, 1 šalotka, 50 g Hery

Kysnutý trhací koláč s medvedím cesnakom

Postup:

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a dajte variť do neosolenej vody. Varte ich úplne domäkka. Po uvarení si nechajte 100 ml teplej vody zo zemiakov a zvyšok sceďte.

Zemiaky nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte najemno. Vodu zo zemiakov nechajte chvíľu vychladnúť, až bude teplá iba tak, ako teplé mlieko, keď doň dávate vykysnúť droždie, teda iba trochu vlažná. Dajte do nej cukor a rozdrobte droždie, až sa na povrchu urobia bubliny, vtedy je kvások hotový.

Do misy dajte rozmixované zemiaky, 150 g múky a kvások s vodou zo zemiakov. Premiešajte a nechajte dvadsať minúť kysnúť. Potom pridajte vajce, zvyšok múky, soľ a mäkkú Heru. Vypracujte mäkké nelepivé cesto. Môže sa stať, že cesto sa bude trochu lepiť. Potom pridajte viac múky.

Nechajte kysnúť hodinu pod utierkou na teplom mieste.

Pri konci kysnutia si pripravte náplň.

Medvedí cesnak nasekajte nadrobno. Čedar nastrúhajte najemno. Šalotku nakrájajte na drobné kúsky. Rozpusťte si Heru.

Mohlo by vás zaujímať

Krém z medvedieho cesnaku a chrumkavé králičie pirohy

140 minútJemný krém z medvedieho cesnaku, chrumkavé králičie pirohy, vlašské orechy Suroviny na krém z medvedieho cesnaku a chrumkavé králičie pirohy (rozpočet na 4 porcie): Krém… Čítaj ďaľej

Vykysnuté cesto dajte na pomúčený val a rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou cca 35 x 45 cm. Ten potrite rozpustenou Herou. Posypte medvedím cesnakom, šalotkou a nastrúhaným čedarom. Obdĺžnik rozkrojte pozdĺžne na dve časti. Každú zmotajte do rolády a rolujte smerom k stredu.

Z každej rolády krájajte kúsky široké asi 6 cm.

Pripravenú guľatú formu vymažte kúskom Hery. Každý kúsok odkrojený z rolády pekne uhlaďte a vytvorte bochníčky. Tie potrite zo všetkých strán rozpustenou Herou, ktorá vám ostala z potierania cesta.

Naskladajte bochníčky do guľatej formy, pekne jeden vedľa druhého. Keď sú všetky na mieste, potrite povrch zvyšnou rozpustenou Herou.

Dajte koláč s medvedím cesnakom piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 25 minút.

Náš tip: Tieto slané kúsky chutia výborne samé, ale sú tiež skvelou prílohou, napríklad k jarnej vajíčkovej nátierke s medvedím cesnakom.

www.peceniejeradost.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach