Suroviny:
1 balíček sušeného droždia, 5 g kryštálového cukru, 10 dl vlažnej vody, 400 g hladkej múky, štipka soli, 30 g Hera, 2 vajcia, 45 g roztopenej Hery
Postup:
Vytvorte kvások z droždia, cukru a vlažnej vody, jeho povrch posypte trochou múky, aby neobschol. Nechajte ho vypracovať asi 10 minút na teplom mieste, kým nie je napenený.
Preosejte múku a soľ do misy a nadrobte tuk Hera. Pridajte rozšľahané vajcia a kvások a poriadne vypracujte cesto, kým nie je vláčne.
Na cesto vylejte roztopený tuk Hera , vložte ho do veľkej misy, prikryte vlhkou utierkou a nechajte vykvasiť na dvojnásobný objem na teplom mieste. Potom ho znova premiešajte, aby ste vytlačili všetok vzduch.
Postupne vyformujte z cesta gule veľké asi ako päsť. Nechajte ich podkysnúť ešte 15 minút a pečte ich na mriežke nad uhlím strednej teploty, kým nezhnednú.
Podávajte poliate tukom Hera.
Tip:
Dajte každému návštevníkovi grilovačky jeho vlastné kliešte, v ktorých si opečie vlastný koláč.