15 minútEnergia: 196 kcal.
1 porcia obsahuje: 820 joulov (196 kalórií)
Suroviny (rozpočet na 2 sendviče alebo 12 žemlí):
1 balíček droždia (42 g), 1 lyžica práškového cukru, 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 4 lyžice oleja
Postup:
Droždie miešame v hrnčeku s cukrom, kým sa nerozpustí. Múku dáme do misy na miesenie, pridáme olej, ¼ l vody a rozpustené droždie. Cesto posolíme. Pomocou ručného mixéru miesime cesto najskôr pomaly a potom na stupni 2, kým nie je cesto hladké a prestáva sa prichytávať. Misu s cestom prikryjeme a na noc postavíme do chladničky. Len čo ráno vstaneme, cesto premiesime a urobíme z neho žemličky, ktoré pokladieme na vymastený plech, alebo dva sendviče, ktoré vložíme do vymastenej formy. Žemličky potrieme olejom a podľa chuti posypeme sezamom, rascou alebo makom. Po 20 minútach ich vložíme do studenej rúry.