Slané syrové keksíky (sušienky)

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Suroviny na slané syrové keksíky (sušienky):

  • 150 g masla
  • 210 g hladkej múky
  • 60 g jemne strúhaného syra výraznej chuti (napr. parmezánu)
  • 1 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 2 ČL ľanových semiačok
  • 2 PL olúpaných pistácií

Postup:

Múku, soľ, ľanové semiačka a nastrúhaný syr premiešame. Do suchej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, rozšľahané vajíčka a mixérom rýchlo premiešame do lepkavej hmoty (stačí miešať krátko, len kým sa prísady prepoja). Zmes dáme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou (prípadne do striekacej pištole) a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame ozdobné tvary, napríklad prstence alebo okrúhle sušienky. Koláčiky na plechu posypeme nasekanými pistáciovými alebo inými orieškami.

Syrové keksíky pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch 15 minút, potom stíšime teplotu na 180 stupňov a dopekáme ešte asi 10 minút. Počas pečenia sa bude zo sušienok vypekať tuk, vďaka čomu budú napokon pekne chrumkavé. Dopečené sušienky necháme ešte 10 minút vo vypnutej rúre, až potom ich vyberieme. Servírujeme ich vychladnuté, k dobre vychladenému bielemu vínku, s ktorým umocníme lahodnosť chutí.  Hodí sa napríklad tradičná moravská, muškátová odroda Pálava, v ktorej vôni a v chuti je cítiť korenie, muškát a vanilku.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

www.vitis.sk

www.najnapoje.sk

Recept a foto: @SistersBakery.sk

Mohlo by vás zaujímať

Alsaský osúch

90 minútSuroviny na Alsaský osúch: 250 g hladkej múky 250 g polohrubej múky 1 balíček sušeného droždia 300 ml vody 15 g soli 1 PL olivového… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach