SPÄŤ
Chlieb a pečivo

Špaldový chlieb s jadierkami

Od: Henrieta Karabova 6.9.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Špaldový chlieb

Suroviny na Špaldový chlieb s jadierkami

Na prípravu domáceho chleba upečeného v rúre potrebujete:

500g špaldovej múky celozrnnej hladkej (múku môžete kombinovať aj s polohrubou či hrubou alebo inými druhmi múk), 330 ml teplej vody, 1 PL soľ (každá soľ solí inak 😉 ), ½ kocky droždia, posýpky (jadierka tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezamové, mak, orechy, ovsené vločky)

Postup:

Múku preosejte do väčšej misy, premiešajte so soľou, v stredu urobte jamku, nalejte vodu, pridajte rozmrvené droždie a môžete zamiesiť cesto. Cesto mieste aspoň 10 minút s ľahkosťou, nie silou. Je to veľký relax nie je pre prsty, ale aj dušu 🙂 Do cesta môžete vmiesiť aj jadierka podľa chuti. Cesto nechajte odpočívať prikryté utierkou 30-40 minút.

Rúru predhrejte na 190°C a na plech si nachystajte papier na pečenie.

Cesto po nakysnutí ešte raz premieste s ľahkosťou, vytvarujte do požadovaného tvaru, preložte na plech s papierom na pečenie, urobte zárez (aby mohol vzduch výjsť a chlieb nepraskol) a ešte nechajte chvíľu podkysnúť. V rúre chlieb pečte 40 minút, skontrolujte (poklopte na spodok chleba, mal by krásne klopať) a hotovo. Respektíve po dopečení, vypnite rúru, chlebík v nej nechajte odpočinút niekoľko minút alebo vyberte na mriežku a prekryte utierkou. Chlieb krájajte až po vychladnutí.

Rada:

Ak pečiete chlieb iba zo špaldovej múky hladkej, stačí ho piecť 30-40 minút. Ak je múka celozrnná a čím hrubšia alebo žitná, chlieb sa pečie dlhšie. Výborná kombinácia sú vlašské orechy so slivkami či sušené paradajky a orechy vlašské

Dobrú chuť 🙂

Autorka receptu: Zuzana Nosková