Zdravý špaldový koreňový chlieb
Suroviny na špaldový koreňový chlieb:
Na cesto: 400 g celozrnnej špaldovej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 1 zarovnaná PL cukru, 125 g tvarohového bylinkového syra, 3 PL oleja, 200 ml vlažnej vody
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Špaldový koreňový chlieb vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 240 °C
- Teplovzdušná rúra: 220 °C
- Plynová rúra: stupeň 5
- Doba pečenia: asi 10 minút
Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 10 minút
- Doba prípravy: asi 35 minút
- Vystačí na: 4 kusy
Chleby necháme vychladnúť.
Tipy:
Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou. V prípade potreby je možné špaldový chlieb aj zamraziť.
Zdroj: Dr.Oetker