Špaldový koreňový chlieb

Doba prípravy 55 minútNáročnosť

Zdravý špaldový koreňový chlieb

Suroviny na špaldový koreňový chlieb:

Na cesto: 400 g celozrnnej špaldovej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1 zarovnaná KL soli, 1 zarovnaná PL cukru, 125 g tvarohového bylinkového syra, 3 PL oleja, 200 ml vlažnej vody

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

Špaldový koreňový chlieb

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Špaldový koreňový chlieb vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 240 °C
  • Teplovzdušná rúra: 220 °C
  • Plynová rúra: stupeň 5
  • Doba pečenia: asi 10 minút

Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Chlieb

Chlieb so sušenými paradajkami

90 minútSuroviny na Chlieb so sušenými paradajkami: 3 hrnčeky hladkej múky, 1 1/2 čl soli, 1/2 čl sušených kvasníc, 1 čl tymiánu, kôra z jedného citróna,… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 10 minút
  • Doba prípravy: asi 35 minút
  • Vystačí na: 4 kusy

Chleby necháme vychladnúť.

Tipy:

Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou. V prípade potreby je možné špaldový chlieb aj zamraziť.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach