Domáce lístkové cesto

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na domáce lístkové cesto:

250 g hladkej múky, 250 g masla, 120 ml studenej vody z chladničky, štipka soli

Postup:

Múku dobre preosejeme so soľou do misy. Pridáme vodu a 100 g masla. Vymiešame do hustejšieho pevného cesta. Prípadne pridáme po lyžičkách ešte múku. Cesto necháme potom v pomúčenej mise prikryté potravinárskou fóliou v chladničke asi pol hodiny. Vyberieme a vyvaľkáme do obdĺžnika na pomúčenej doske. Na ľavú stranu obdĺžnika asi na dve tretiny poukladáme kúsky polovice zvyšného masla. Potom prázdnu tretinu prehneme hore, potom maslovú tretinu prehneme hore. Teraz prehneme tretinu pri svojom tele smerom hore od tela, potom tretinu od tela prehneme hore k sebe. Pomúčime rukou a otočíme dole hlavou a zase pomúčime. Takéto cesto dáme zase do misy a prikryjeme fóliou. Necháme v chladničke zase asi pol hodiny.

Potom vyberieme a procedúru s vaľkaním, ukladaním masla a prehýbaním zopakujeme. Zase necháme v chladničke asi polhodiny. Potom cesto vyberieme a môžeme spracovať podľa bežných receptov.

Potom vyberieme a procedúru s vaľkaním, ukladaním masla a prehýbaním zopakujeme. Zase necháme v chladničke asi polhodiny. Potom cesto vyberieme a môžeme spracovať podľa bežných receptov.

Domáce lístkové cesto je omnoho krehkejšie ako kúpené. Odporúčam použiť naozaj maslo, nie rôzne margaríny. Skúšala som Heru, ale nebolo to ono. Cesto bolo jemné a trhalo sa. Palmarín bola úplná pohroma.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach