Suroviny:
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 1 žĺtok, cca 25 – 50 ml studenej vody, ½ lyžičky soli, 1 vajíčko na potretie
Krém: menšie hrušky, gorgonzola, vlašské orechy
Postup:
Cesto si pripravte pár hodín vopred a nechajte ho odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
Všetky suroviny na cesto, okrem vody, začnite miesiť rukou na pracovnej doske. Najprv pridajte tretinu vody a vyskúšajte, či je toto množstvo dostačujúce. Pokiaľ nie, pridajte viac vody. Cesto má byť nelepivé, vláčne a mäkké. Pripravte si hrušky. Rozkrojte ich po dĺžke a malým nožíkom alebo lyžičkou odstráňte jadierka. Stopku môžete nechať na hruške, výsledok tak bude ešte o kúsok krajší.
Vychladené cesto z chladničky rozvaľkajte a vykrajujte z neho štvorčeky. Do tých obaľte každú hrušku v miestach, kde je šupka. Z kúskov cesta môžete vytvarovať lístoček. Hrušky poukladajte na plech s papierom na pečenie, cestom navrch, orezanou stranou dole. Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C, 25 minút.
Po upečení hrušky otočte orezanou stranou nahor. Do každej hrušky dajte kúsok gorgonzoly a nahrubo nasekané orechy. Vráťte na päť minút späť do rúry.
Podávajte teplé i studené.
Tip:
Cesto môžete rozvaľkať a dať do zapekacej formy s vyšším okrajom. Do cesta nalejte zmes troch vajíčok a nastrúhaného syra (napríklad gouda). Do náplne rozhádžte kúsky gorgonzoly, vlašských orechov a dajte polovice hrušiek bez jadierok. Pečte na 200 °C, 40 minút.