Suroviny na pečené jablká s mascarpone ( rozpočet na 4 porcie):
4 stredne veľké jablká, 50 g hrozienok, 2 PL rumu, 50 g nahrubo nasekaných orechov alebo mandlí, 4 balíčky Trstinového cukru karamelového Dr. Oetker, 4 PL masla
Na krém: 200 g mascarpone, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček Finesse citrónovej kôry strúhanej
Okrem toho potrebujeme: zapekaciu nádobu
Postup:
Jablká so šupkou omyjeme, osušíme a prepolíme. Lyžičkou vydlabeme dužinu okolo jaderníka. Hrozienka namočíme do rumu, premiešame s nasekanými orechmi alebo mandľami a karamelovým cukrom. Zmesou naplníme jablká a navrch položíme lyžicu masla. Jablká dáme do maslom vymastenej zapekacej nádoby a prikryjeme alobalom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pod alobalom, odkryjeme a dopečieme odkryté.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Mascarpone premiešame s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Jablká vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť. Ihneď podávame ešte teplé s mascarpone.
TIP: Karamelový cukor môžeme nahradiť Trstinovým cukrom s rumovou príchuťou.
Hodnotenie múčnika:
Výborné, chutné jesenné a zimné teplé pohostenie, keď sa pikantnosť kyslastých jabĺk snúbi s jemnou maslovou chuťou mascarpone a sladkými orieškami a hrozienkami. Hodí sa ako popoludňajší dezert ku káve alebo čaju, vôňa pečených jabĺk prevonia celý byt J.