Suroviny na rumové šišky ( rozpočet na 25 kusov ):
Na cesto: 250 ml mlieka, 50 g masla, 500 g hladkej múky, 1 balíček Droždia, štipka soli, 50 g práškového cukru, 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou príchuťou, 4 žĺtky, 1 PL citrónovej šťavy
Na vyprážanie: olej
Okrem toho potrebujeme: kolieska na vykrajovanie (Ø 5 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo. V mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a trstinovým cukrom. Pridáme žĺtky a šťavu a ručne vypracujeme dohladka. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 2 cm.
Mohlo by vás zaujímať
Z plátu povykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Vypražené šišky poukladáme na servítky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.