Suroviny na tekvicové müsli tyčinky:
300 g tekvicové pyré, 200 g pohánkových vločiek, 100 g ovsených vločiek, 100 g mletých mandlí, 50 g celých mandlí, 50 g sušených datlí, 50 g sušených brusníc, 30 g trstinového cukru alebo medu, 3 kopcovité PL mletých ľanových semiačok, 2 ČL mletej škorice
Postup:
Pohánkové vločky najemno pomelieme a nasypeme do misy. Pridáme ovsené vločky, mleté mandle, 20 g cukru, škoricu a ľanové semiačka. Premiešame, pridáme rozmixované sušené datle a tekvicové pyré. Po premiešaní necháme 30 minút odležať. Potom vmiešame celé mandle a brusnice. Znova premiešame a zmes rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Mokrými rukami rozotrieme, rozrežeme na tyčinky a posypeme zvyškom cukru- 10 g. Pečieme v rúre pri 180ºC 30 minút, potom znížime teplotu na 120 C a pečieme približne 15 minút, dokiaľ nie sú tyčinky pevné. Po upečení tekvicové müsli tyčinky necháme vychladnúť s papierom na mriežke. Po vychladnutí vložíme do uzavierateľnej nádoby.
Tekvicové pyré: pripravíme si ho tak, že tekvicu rozpolíme, vyberieme semienka a dáme piecť do trúby na 40 minút pri teplote 190ºC, dokiaľ nie je tekvica mäkká. Potom len rozmixujeme v miske tyčovým mixérom. Jednoduchšia príprava tekvicového pyré spočíva v tom, že si pokrájané kocky tekvice uvaríme s troškou vody, rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko na zjemnenie.