Suroviny na babičkin jablkový koláč:
Na náplň: 1 kg jabĺk, 2 balíčky škoricového cukru
Na cesto: 300 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 vajcia, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 200 ml mlieka
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame dohladka. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 30 minút
Mohlo by vás zaujímať
Upečený jablkový koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Tip: Namiesto jabĺk môžeme použiť napr. hrušky, slivky alebo kompótované marhule
Zdroj: Dr.Oetker