Banániky so slivkovou náplňou a škoricou

Doba prípravy 50 minútEnergia: 288 kcal.Náročnosť

Suroviny na banániky so slivkovou náplňou:

Na odpaľované cesto: 125 ml vody, 50 g masla alebo margarínu, 80 g hladkej múky, štipka soli, 2 vajcia

Na posypanie: 2 zarovnané PL cukru, 2 zarovnané PL mandľových ihličiek

Na náplň: slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g), 200 ml šťavy z kompótu, 30 g cukru, 1 balíček Škoricového cukru, 1 balíček Tortového želé červeného, 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (Ø 8 cm)

Banániky so slivkovou náplňou
Banániky so slivkovou náplňou a škoricou

Postup:

Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy. Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé banániky. Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť. Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky. V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.  Na spodný diel banánikov nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom. Banániky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Tipy:

Namiesto banánikov môžeme z odpaľovaného cesta upiecť veterníky.  Nenaplnené banániky môžeme jednoducho zmraziť.  Pred naplnením necháme rozmraziť a krátko rozpečieme pri teplote pečenia.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 8 porcií
Doba pečenia: asi 20 minút (prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame)

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach