Suroviny na banániky so slivkovou náplňou:
Na odpaľované cesto: 125 ml vody, 50 g masla alebo margarínu, 80 g hladkej múky, štipka soli, 2 vajcia
Na posypanie: 2 zarovnané PL cukru, 2 zarovnané PL mandľových ihličiek
Na náplň: slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g), 200 ml šťavy z kompótu, 30 g cukru, 1 balíček Škoricového cukru, 1 balíček Tortového želé červeného, 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (Ø 8 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame do hladkého cesta, ktoré sa nelepí na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy. Pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame asi 8 cm dlhé banániky. Posypeme cukrom a mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Ešte teplé banániky pozdĺžne rozrežeme a necháme ich vychladnúť. Na prípravu náplne necháme slivky na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Slivky nakrájame na menšie kúsky. V kastróliku zmiešame šťavu s cukrom, škoricovým cukrom a tortové želé a asi minútu všetko povaríme. Odstavíme, pridáme slivky a necháme vychladnúť. Smotanu so smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Na spodný diel banánikov nanesieme náplň, ozdobíme šľahačkou a priklopíme vrchným dielom. Banániky odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Tipy:
Namiesto banánikov môžeme z odpaľovaného cesta upiecť veterníky. Nenaplnené banániky môžeme jednoducho zmraziť. Pred naplnením necháme rozmraziť a krátko rozpečieme pri teplote pečenia.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 8 porcií
Doba pečenia: asi 20 minút (prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame)
Zdroj: Dr.Oetker