Banánovo-karamelové cupcakes so sušienkami, karamelom a banánovým krémom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

Korpus a karamel: 200 g zmäknutej Hery, 88 g hnedého cukru, 198 g sladeného kondenzovaného mlieka, 100 g kryštálového cukru, 140 g hladkej múky, 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva, 1/8 lyžičky soli, 1/3 lyžičky sódy bikarbóny, 2 veľké vajcia, 1/2 zrelého banánu, 1 lyžica plnotučného mlieka

Sušienkový základ:

25 g rozpustenej Hery 88 g sušienok (najlepšie menej sladké, drobivejšie, s vlákninou), 1/2 lyžice sirupu (možno nahradiť medom)

 

Postup:

Rúru predhrejte na 170°C.

Karamel pripravíte tak, že 75 gramov Hery a 75 gramov cukru dáte do kastróla s hrubším dnom a zahrievajte na strednom ohni, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte kondenzované mlieko a priveďte do varu. Potom na miernom ohni varte 3-4 minúty, alebo kým nie je zmes tmavo zlatá. Stále miešajte, až kým nedosiahnete konzistenciu karamelky.

Na sušienkový základ rozpustite Heru v menšom kastróliku. Potom rozdrobte sušienky (nadrvte na menšie kúsky vo food procesore alebo pomocou valčeka). Nakoniec obidve ingrediencie spojte a pridajte zlatý sirup. Zmes spracujte a do každého košíčku dajte asi 1 lyžicu a poriadne zatlačte na dno košíčku, aby ste vytvorili pekný a pevný sušienkový základ.

V robote premiešajte zvyšok hnedého cukru, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú žiadne hrudky. Do zmesi preosejte všetky ďalšie suché ingrediencie. Pridajte zvyšné množstvo Hery, vajíčka a rozpučený banán a šľahajte asi 1,5 minúty. Vmiešajte mlieko a šľahajte asi 30 sekúnd, alebo pokiaľ nie sú všetky ingrediencie krásne spojené. Zoškrabte boky misy na šľahanie, aby ste sa uistili, že je dobre spracované celé cesto a naposledy prešľahajte.

Košíčky plňte asi do ¾ ich výšky. Pečte približne 20 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá. Hneď ako sú košíčky upečené, nechajte ich ešte 5 minút na plechu na pečenie alebo v košíčkoch na pečenie, a potom ich premiestite na chladiacu mriežku.

Do vychladených košíčkov urobte lyžicou malú jamku a tú naplňte pripraveným karamelom.

Banánový krém:

Suroviny: 

250 ml plnotučného mlieka, 1 balíček banánového pudingu, 60 g práškového cukru, 200 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť

Postup:

Puding pripravte podľa návodu na obale. Varte ho, kým nezhustne a neprebuble (týmto sa zbavíte chuti škrobu). Pripravený puding prelejte do nerezovej misky a nechajte úplne vychladnúť. Je dôležité predísť vytvoreniu kožky, a preto misu buď zakryte potravinárskou fóliou, alebo povrch pudingu poprášte práškovým cukrom. V procese chladnutia pudingu je dobré ho vždy občas metličkou jemne prešľahať. Do vychladnutého pudingu vmiešajte po kúskoch rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a šľahajte, kým vám nevznikne hladký krém.

Karamelové črepy:

Suroviny: rastlinný olej, na vymastenie, 40 g pekanových orechov, 220 g kryštálového cukru, 1 lyžica Hery

Predtým než začnete, ľahko natrite olejom stierku, ktorú budete používať.  Olejom vymastite tiež plech, ideálne s rozmerom 25 x 35 cm. Pekanové orechy nakrájajte nahrubo a dajte bokom .

V menšom kastróliku zahrejte na pár minút kryštálový cukor a 4 lyžice vody na miernom ohni, alebo pokým nie je cukor rozpustený. Plameň zvýšte na stredný a nechajte bublať ďalších 5 minút, alebo kým sa karamel nesfarbí do jantárovej farby. Po celý čas karamel nemiešajte, panvicu alebo hrniec iba jemne traste, pokiaľ začne cukor kryštalizovať, a potom ešte chvíľu jemne zahrievajte. Keď je karamel hotový (ak máte cukrársky teplomer, teplota karamelu by mala byť asi 165 stupňov), odstavte ho z ohňa.

Teraz už musíte pracovať veľmi rýchlo. Do karamelu vmiešajte rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a zapracujte, až nie je zmes krásne hladká. Vmiešajte nasekané pekanové orechy, a potom už iba zmes prelejte na prichystaný plech a rovnomerne rozprestrite. Buďte veľmi opatrní, karamel je veľmi horúci!

Karamel nechajte celkom vychladnúť a pomocou noža alebo tĺčika rozbite na menšie kúsky.

Ak vám karamelové kúsky zostali, môžete ich skladovať až 2 týždne vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.

Upečené cupcakes s karamelkou vo vnútri zdobíte banánovým krémom a karamelovými črepmi. Môžete pridať aj kolieska čerstvých banánov a strúhanú čokoládu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach