Suroviny:
Cesto: 300 g polohrubej múky, 200 ml plnotučného mlieka, 150 g trstinového cukru, 100 g rozpustenej Hery, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, ovocie
Posýpka: 100 g kryštálového cukru, 100 g jemných ovsených vločiek, 100 g Hery, 20 g mandľových plátkov Hera a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Forma na koláč s priemerom 28 – 30 cm
Postup:
Vajcia dajte spolu s trstinovým cukrom vyšľahať do robota s metlou na šľahanie. Šľahajte tak dlho, až zmes zhustne a bude svetlá a nadýchaná.
Potom pridajte rozpustenú Heru a mlieko a opäť spolu šľahajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
Prášok do pečiva dôkladne premiešajte s múkou a vsypte do pripravenej zmesi v kuchynskom robote. Opäť miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
Formu na koláč vytrite Herou a vysypte polohrubou múkou. Pracujte starostlivo, aby nezostal ani kúsok formy suchý. Inak by sa vám bublanina mohla prilepiť.
Do formy vylejte cesto a uhlaďte povrch. Navrch nasypte ovocie, či už čerstvé alebo mrazené.
Pripravte si posýpku. Cukor, vločky a Heru zmiešajte, ideálne ručne, kým nevznikne sypká zmes. Pridajte väčšiu časť mandľových plátkov. Opäť premiešajte. Posýpku navrstvite na ovocie. Povrch posypte zvyšnými mandľovými lupienkami.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 45 minút. Nechajte vychladnúť.