Capirotada

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Capirotada alebo aj Capirotada de vigilia, je tradičné mexické jedlo podobné chlebovému pudingu, ktorý sa zvyčajne konzumuje počas pôstneho obdobia. Je to jedno z jedál podávaných na Veľký piatok. Pochádza zo španielskeho jedla z 15. storočia, ktoré bolo výrazne ovplyvnené maurskou kuchyňou. Capirotada, podobne ako chlebový puding, bola považovaná za spôsob, ako využiť inak zničený, zatuchnutý chlieb. Legenda hovorí, že jedlo, formálne známe ako capirotada de vigilia, bolo vytvorené s cieľom použiť zvyšky pred začiatkom pôstu.

Suroviny na Capirotada:

6 hrnčekov suchého chleba nakrájaného na veľké kusy, 1/4 hrnčeka masla, 1 a 1/4 hrnčeka vody, 2 hrnčeky hnedého cukru, 1 palička škorice, 1 lyžička anízu, 2/3 hrnčeka nasekaných pekanových orechov, 1 hrnček hrozienok namočených v teplej vode, 2 veľké alebo 3 malé jablká, olúpané a nakrájané, 1/2 hrnčeka rozdrobeného queso fresco (krémový mäkký biely syr), 1 lyžica pomarančovej kôry, 1 lyžička citrónovej kôry, 1/2 lyžičky klinčekov, 1 lyžička škorice,  4 žĺtky, 4 hrnčeky mlieka, štipka soli, 1/4 hrnčeka sherry

Postup:

Roztopte maslo pri strednej teplote vo veľkej panvici. Orestujte kúsky chleba dozlatista. V malom kastróliku zmiešajte vodu, aníz, hnedý cukor a škoricu. Varte pri jemnej teplote, kým tekutina nemá konzistenciu sirupu, asi 6 minút. Vo veľkej mise zmiešajte jablká, pekanové orechy, hrozienka, kôru a syr. Prisypte klinčeky a škoricu a premiešajte. Pridajte do chleba a opatrne zmiešajte. Dajte polovicu chlebovej zmesi do veľkého, vymasteného pekáča a zalejte polovicou sirupu.

Mohlo by vás zaujímať

Čerešňová žemľovka

45 minútČerešňová žemľovka – suroviny: 250 g sendviča, 250 ml mlieka, 4 vajcia, mletá škorica, 1 lyžica rumu, čerešne,  maslo Postup: Sendvič nakrájame na kocky, navlhčíme… Čítaj ďaľej

Pridajte zostávajúcu chlebovú zmes a zostávajúci sirup. Pečte 35 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vyšľahajte žĺtky. Pridajte do mlieka, osoľte a vmiešajte 1/4 šálky sherry. Vymiešajte do hladka. Nalejte na čiastočne upečenú chlebovú zmes a pečte ďalších 35 minút alebo dozlata.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach