Exotický ovocný koláč – Čaro južného mora

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na exotický ovocný koláč – čaro južného mora:

Na cesto: 5 vajec, 200 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 150 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu, 150 ml oleja, 350 g hladkej múky, 1 vrchovatá KL kypriaceho prášku do pečiva, 3 vrchovaté PL strúhaného kokosu, 6 PL rumu

Na náplň: 500 ml kyslej smotany, 3 vrchovaté PL práškového cukru, 1 balíček škoricového cukru, 350 g exotického ovocia (pomaranč, banán, mango, karambola,…), 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček želatínového stužovača, 100 ml vody, 4 PL rumu

Na ozdobenie: 1 balíček škoricového cukru

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)

Postup:

Na prípravu cesta ušľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Ručne vmiešame pomarančovú šťavu a olej. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej hmoty. Cesto nalejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech a posypeme kokosom. Dáme do predhriatej rúry piecť. Upečený korpus ihneď pokvapkáme rumom a necháme vychladnúť. Na prípravu náplne ručne zmiešame kyslú smotanu, cukor a škoricový cukor.

Mohlo by vás zaujímať

Dezert zo semolinovej múky

Dezert zo semolinovej múky s malinami

45 minútSuroviny na dezert zo semolinovej múky s malinami: 750 ml mlieka, 170 g kryštálového cukru, 3 polievkové lyžice kakaa, 290 g semolinovej múky (alebo krupice),… Čítaj ďaľej

Ovocie nakrájame na malé kúsky. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale. Ihneď pridáme kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Pridáme nakrájané ovocie a ušľahanú smotanu a zľahka ručne zamiešame. Hotovú náplň nanesieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky na 1 hodinu stuhnúť. Potom exotický ovocný koláč posypeme škoricovým cukrom a nakrájame na rezy.

  • Elektrická rúra: 180°C            
  • Teplovzdušná rúra: 160°C            
  • Plynová rúra: stupeň 3 
  • Doba prípravy: asi 50 minút    
  • Doba pečenia: asi 25 minút

Tip:

Pri príprave krému so želatínou alebo stužovačom používame radšej zrelé a sladké ovocie. Kiwi, ananás, papája a figy nie sú vhodné. Kyslá tekutina z tohto ovocia bráni tuhnutiu želatíny a želé.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach