Celozrnný jablkový koláč

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Hrejivý celozrnný jablkový koláč na chladné večery

Suroviny na celozrnný jablkový koláč:

Na náplň: 1 1/2 kg jabĺk, 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu, 4 PL bazového sirupu, šťava z 1 citróna, 100 g sušených brusníc

Na cesto: 5 bielkov, štipka soli, 300 g zmäknutého masla alebo margarínu, 200 ml bazového sirupu, kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, 5 žĺtkov, 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm),  elektrický ručný šľahač

Postup:

Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Koláč necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Obrátený jablkový koláč s makom

Obrátený jablkový koláč s makom

60 minútSuroviny na obratený jablkový koláč s makom: asi 1 kg kyslastých jabĺk, 1 balíček  zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 6 vajec, 500 g cukru, 300… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra:  160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 30 minút
  • Vystačí na: asi 24 porcií
  • Doba prípravy: asi 40 minút

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach