Čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Suroviny na čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom(na 12 stredných cupcakes):

Korpus: 50 g kvalitného kakaa, 240 ml vriacej vody, 175 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 113 g zmäknutej Hery, 100 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 2 lyžičky vanilkového extraktu

Gaštanový krém: 3 bielky, 150 g kryštálového cukru, 415 g zmäknutej Hery, nakrájanej na kocky, 80 g kvalitnej čokolády (65-70%), 250 g vákuovaných uvarených gaštanov, 35 g práškového cukru, 2 lyžičky vanilkového extraktu, plnotučné mlieko podľa potreby

Zdobenie: fondán, strieborná farba/prach na fondán, vykrajovátko v tvare vločky, cukrársky alebo obyčajný tenký štetec

Čokoládové cupcakes

Postup:

Rúru predhrejete na 190 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami.

Kakaový prášok rozmiešate vo vriacej vode na hladkú pastu a necháte trošku vychladnúť. Do misy preosejete múku s práškom do pečiva a soľou. Rastlinnú tukovú nátierku vyšľaháte s cukrom do peny, potom zašľaháte vajcia, jedno po druhom, a vanilkový extrakt. Pridáte múčnu zmes, premiešate a nakoniec zapracujete vychladnutú kakaovú pastu. Všetko premiešate dohladka. Pečiete v predhriatej rúre asi 15-18 minút.

Na krém najprv pripravíte gaštanové pyré. Gaštany zahrejete nad vodným kúpeľom. Potom ich spolu s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujeme do hladkého pyré. V prípade, že je pyré príliš husté a zle sa zapracováva, pridáte podľa potreby po lyžiciach mlieko.

Mohlo by vás zaujímať

Čokoládovo-pistáciové cupcakes

45 minútSuroviny na čokoládovo-pistáciové cupcakes (na 12 stredných cupcakes): Korpus: 120 g nesolených pistácií, 95 ml vriacej vody, 55 g kakaa holandského typu, 160 g kryštálového… Čítaj ďaľej

Čokoládu rozpustíte nad vodným kúpeľom. Oddelené bielky vložíte do nerezovej misy a pridáte k nim celé množstvo kryštálového cukru. Premiešate iba zľahka, aby sa spojili. Nerezovú misu vložíte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nerezovej misy sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľaháte tak dlho, pokým sa cukor v bielkach úplne nerozpustí. Takto pripravené bielky šľaháte na vysokých otáčkach, a to tak dlho, kým nie je zmes celkom vychladená. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný. Potom začnete po kúskoch zašľahávať maslovú Heru. Pokračujete vychladnutou rozpustenou čokoládou a vopred pripraveným gaštanovým pyré.

Vianočnú dekoráciu pripravíte tak, že sfarbíte fondán pomocou cukrárskeho štetca striebornou prachovou farbou. Následne z neho vykrojíte vločky. Pripraveným krémom zdobíte upečené cupcakes a dozdobíte vločkami. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach