Energetická hodnota 1 porcie: 171 kcal/718 kJ
Suroviny ( rozpočet na 24 dielov ):
4 vajcia, 200 g masla, 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry, 250 g práškového cukru, 250 g hladkej múky, 1 vrecko vanilkového cukru, 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva, 300 g čučoriedok, tuk a polohrubú múku na plech
Bezé: 3 bielka, 120 g krupicového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 2 lyžice solamylu
Postup:
Oddelíme žĺtka a bielka. Zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vymiešame dopenista. Zľahka do peny vmiešame sneh ušľahaný z bielkov, do ktorého je vmiešaná preosiatá múka s kypriacim práškom do pečiva. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na povrch cesta poukladáme očistené čučoriedky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180ºC asi 30 minút.
Medzitým z bielkov a krupicového cukru ušľaháme pevný sneh, do ktorého vmiešame citrónovú šťavu a solamyl. Bielkovú hmotu rozotrieme na zapečený koláč a pri 160ºC ho dopekáme asi 20 minút. Čučoriedkový koláč s citrónovým bezé necháme vychladnúť. Pokrájame na kocky a podávame.