Suroviny na domáce lístkové fornetti (slané koláčiky z lístkového cesta):
2 balíky rozvaľkaného lístkového cesta, zvyšky z chladničky: napríklad plátkový syr, strúhaný syr, hustý rajčinový pretlak, feta syr, semiačka (slnečnicové, ľanové, sezamové), pizza korenie alebo bylinky, sušený tymián, soľ, čierne mleté korenie, 1 vajíčko
Postup:
Lístkové cesto rozprestrieme, narežeme ho na niekoľko rovnakých štvorčekov (rozmer približne 3×3 cm) alebo na tyčinky (9×1.5 cm). Vajíčko rozdelíme na žĺtok, ktorým budeme potierať povrch koláčikov a bielok, ktorým budeme spájať jednotlivé vrstvy lístkového cesta.
Na pizza plnku zmiešame trochu hustého rajčinového pretlaku alebo pasty s pizza korením, dochutíme soľou a čiernym korením.
Na grécku plnku zmiešame kúsok gréckeho syra feta so sušeným tymiánom.
Pripravíme si zvyšné prísady ako strúhaný syr, semiačka a pod.
Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme časť lístkových štovrčekov a tyčiniek. Ich povrch potrieme vaječným bielkom a pridáme druhú vrstvu cesta. Na druhú vrstvu cesta nanesieme plnku – napríklad pizzovú alebo fetovú. Bielkom potrieme okraje cesta a priložíme poslednú, tretiu vrstvu cesta. Povrch koláčikov môžeme narezať alebo len potrieť rozšľahaným žĺtkom s lyžičkou vody, posypať strúhaným syrom alebo semiačkami, prípadne nechať len potreté žĺtkom.
Neplnené koláčiky so semiačkami pripravíme tak, že na seba pomocou bielka nalepíme 3 vrstvy cesta, povrch potrieme bielkom a posypeme semiačkami. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatista.
Lístkové fornetti podávame k dobrému vínku, napríklad k dobre vychladenej Frankovke modrej rosé z kolekcie Vitis Poézia. Toto svieže ružové víno má lahodnú chuť s vôňou jahôd a vanilky.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Mohlo by vás zaujímať
Recept a foto: @SistersBakery.sk