Focaccia s cuketou

Doba prípravy 85 minútNáročnosť

Focaccia je taliansky pečený chlieb s cesta podobnému pizzi. Focaccia sa ochucuje olivovým olejom, soľou, niekedy bylinkami a cibuľou, syrom a mäsom. Môže sa použiť ako príloha k mnohým jedlám, ako základ na pizzu alebo ako sendvičový chlieb.

Cesto na focacciu sa podobá cestu na pizzu. Je vyrobené z múky, oleja, vody, soli a droždia. Oproti pizzi je ale v ceste na focacciu viac kypridiel, takže focaccia viac nakysne. Čo sa týka tvaru, foccaccia má štvorcový tvar oveľa častejšie ako pizza. Pekári často cesto prepichujú nožom, aby zamedzili tvoreniu bublín na povrchu cesta. Obvyklou praxou je aj vytváranie jamiek prstom do ešte nepečeného cesta. Na cesto sa potom na zachovanie vlhkosti nanesie olivový olej, ešte pred kysnutím a pečením.

Existujú rôzne regionálne varianty. Na severozápade Talianska je napríklad obľúbená sladká verzia, focaccia dolce, ktorá sa skladá zo základného cesta ľahko posypaného cukrom, alebo sa pridajú hrozienka, med či iné sladké prísady. Existujú focaccia alla genovese (z Janova) alebo focaccia alla messinese, z Messiny. Ďalším rozšíreným variantom je focaccia barese (alebo focaccia alla barese) z provincií Bari, Brindisi, Lecce a Taranto. Tá sa obvykle pripravuje v troch variantoch: klasická focaccia s čerstvými paradajkami a často aj olivami, zemiaková focaccia s 5 mm hrubými zemiakovými plátkami a biela focaccia so soľou a rozmarínom. Focaccia barese sa vždy pečie v kruhovej forme, ktorá je vymazaná veľkým množstvom olivového oleja. Môže byť posypaná strúhankou, ktorá na chudobnom talianskom juhu nahrádza parmezán.

My vám ponúkame recept na focacciu s cuketou.

Focaccia s cuketou – suroviny:

Na cesto: 400 g hladkej múky, 3 lyžičky sušeného droždia, 4 dcl olivového oleja, 2 dcl vody, soľ, hrubá soľ a korenie – na posypanie cukety, 1 cuketa nastrúhaná alebo nakrájaná na plátky

https://www.shutterstock.com

Postup:

V mise kuchynského robota vypracujte z múky, droždia, vody a 1 dcl oleja pružné cesto, ktoré sa bude mierne lepiť. Ihneď po spracovaní vyklopte cesto na plech, na ktorý ste predtým naliali zvyšných 1 dcl oleja. Prikryte utierkou, olejom zľahka potrite tiež povrch cesta a nechajte kysnúť prikryté utierkou.

Mohlo by vás zaujímať

bezlepkovú focacciu

Upečte si bezlepkovú focacciu

100 minútSuroviny na bezlepkovú focacciu: 500 g bezlepkovej bielej chlebovej múky (my sme použili Bread mix),  4 dcl vlažnej vody, 10 PL olivového oleja, polovicu kocky… Čítaj ďaľej

Po 45 minútach „rozprestrite“ pomocou prstov cesto po plechu a nechajte ešte ďalších 20 minút kysnúť. Na cesto nalejte trochu oleja a vtlačte ho do cesta prstami. Navrch naskladajte cukety a posypte korením a soľou. Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 20 minút. A plech vám zostane úplne čistý, ak použijete cesto na plech s nepriľnavým povrchom.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach