Gerbaud rezy

Doba prípravy 50 minútEnergia: 443 kcal.Náročnosť

Suroviny na Gerbaud – žerbó:

Cesto: 500 g hladká múka, 250 g Hery alebo masla,  1 žĺtok, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 4 lyžice cukoru kryštál,  1 dcl kyslej smotany, 2 dgk kvasníc, 1 dcl vlažného mlieka,  štipka soli

Plnka: 1 fľaštička lekváru marhuľový alebo ríbezľový,  250 g mletých vlašských orechov, 250 g cukor kryštál

Poleva: 150 g horkej čokolády na varenie, 150 g masla

Postup:

Vo vlažnom mlieku si necháme trochu podkysnúť kvasnice. Do misky pridáme všetky suroviny na cesto a riadne vymiešame a vypracujeme pekné, vláčne cesto. Nezabudneme na štipku soli, ktorá patrí do každého sladkého koláča na zvýraznenie chuti. Na doske ešte cesto poriadne vypracujeme a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Plech vymastíme tukom a posypeme strúhankou.

V miske si premiešame mleté orechy s cukrom. Vyvaľkáme prvé cesto na veľkosť plechu a pomocou valčeka cesto prenesieme na plech. Cesto na plechu potreme tenkou vrstvou najlepšie domáceho lekváru. Môže byť marhuľový, alebo pikantný ríbizlový. Na lekvár nasypeme polovicu zmesy orechov s cukrom a zakryjeme to druhým plátom cesta.

Mohlo by vás zaujímať

Baklava

Libanonská baklava

60 minútEnergia: 23 kcal.Libanonská baklava – suroviny: Na filo cesto (štrúdľové): 1/4 hrnčeka vody, 1 hrnček múky (250 g), 4 lyžice olivového oleja, 1/4 lyžičky soli Na… Čítaj ďaľej

Druhé cesto opäť potreme lekvárom a posypeme zvyšnými orechami a cukrom. Prekryjeme posledným cesto, ktoré prepicháme sem-tam vidličkou, aby unikala para a koláč sa nám nenafúkol.

Takto pripravený zákusok dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 175C asi 20-25 minút, pokiaľ nie je zákusok pekný zlatý. Gerbaud necháme úplne vychladnúť a polejeme polevou z čokolády na varenie a tuku, ktorú sme rozpustili nad parou. Odporúčame várovú čokoládu s najvyšším % kakaa. Po stuhnutí krájame horúcim nožom (aby čokoláda nepopraskala) na kosoštvorce.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach