Suroviny na karamelové rožteky:
Cesto: 210 g hladkej múky, 140 g mletých orechov, 70 g práškového cukru, 140 g masla, 1 lyžicu kakaa, 2 žĺtky, citrónovú kôru
Krém: 397 ml sladeného kondenzovaného mlieka, 250 g masla
Na ozdobenie: čokoládovú polevu
Postup:
Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rožteky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova pri 180 °C. Uzatvorenú plechovku kondenzovaného mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, získa tak krásnu čokoládovú farbu a zhustne. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme ho s maslom na hladký krém. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rožteky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čokoládovej polevy. Môže byť aj biela, získame tak kontrastný optický efekt.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Keď si pred namáčaním do čokolády rožteky namrazíme, práca pôjde lepšie od ruky. Samotné rožteky možno zamraziť a schovať na neskoršie použitie.