Klasické vanilkové rožteky

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny na vanilkové rožteky (vystačí na: asi 100 kúskov):

Na cesto: 200 g hladkej múky, na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 vanilkového struku „Bourbon“, 1 vajce, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na ozdobenie: 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

vanilkové rožteky

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, mandľami, cukrom, vanilkovým cukrom a dreňou z vanilkového struku. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na polovicu a vytvarujeme asi 50 cm dlhé valčeky. Valčeky nožom nakrájame na kúsky široké asi 1 cm a z každého kúska vytvarujeme rožtek. Rožteky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 10 minút (1 plech)
  • Doba prípravy: asi 20 minút

V miske zmiešame cukor s vanilínovým cukrom a pomocou sitka ešte horúce rožteky pocukrujeme.

Mohlo by vás zaujímať

Nugátové kocky

Nugátové kocky

40 minútSuroviny na nugátové kocky: 750 g hladkej múky, 250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 150 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, kakao Čokoládový krém:… Čítaj ďaľej

Tipy:

Ak by sa cesto lepilo, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na posypanie vanilkových rožtekov môžeme tiež zmiešať práškový cukor s Vanilkovým cukrom  a rožteky v tejto zmesi obaliť.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach