Suroviny na vanilkové rožteky (vystačí na: asi 100 kúskov):
Na cesto: 200 g hladkej múky, na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 vanilkového struku „Bourbon“, 1 vajce, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na ozdobenie: 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, mandľami, cukrom, vanilkovým cukrom a dreňou z vanilkového struku. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na polovicu a vytvarujeme asi 50 cm dlhé valčeky. Valčeky nožom nakrájame na kúsky široké asi 1 cm a z každého kúska vytvarujeme rožtek. Rožteky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 10 minút (1 plech)
- Doba prípravy: asi 20 minút
V miske zmiešame cukor s vanilínovým cukrom a pomocou sitka ešte horúce rožteky pocukrujeme.
Mohlo by vás zaujímať
Tipy:
Ak by sa cesto lepilo, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na posypanie vanilkových rožtekov môžeme tiež zmiešať práškový cukor s Vanilkovým cukrom a rožteky v tejto zmesi obaliť.
Zdroj: Dr.Oetker