Koláče troch chutí sú vhodné k čaju, ku káve ale aj na raňajky alebo večeru.
Suroviny na koláče troch chutí:
Na cesto: 500 g polohrubej múky, 1 balíček sušeného droždia, štipka soli, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 125 g rozpusteného masla alebo margarínu, 3 žĺtky, 1 KL rumovej arómy, 200 ml vlažného mlieka
Náplne: 250 g polotučného tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna, 1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu, 1 vajce, 250 g hotovej makovej náplne, 200 g slivkového lekváru, 1 balíček škoricového cukru, 1 KL rumovej arómy
Na potretie: 1 vajce
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko
Postup:
Na prípravu cesta dôkladne zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme soľ, cukor, vanilínový cukor, rozpustené vychladnuté maslo alebo margarín, žĺtky, arómu a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto asi na 30 minút kysnúť. Na prípravu náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, Zlatý klas, arómu a vajce. Všetko vymiešame dohladka. Makovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Slivkový lekvár zmiešame so škoricovým cukrom a arómou. Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť dielov. Z každého dielu na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme bochníček, z ktorého na plechu vyloženom papierom na pečenie ručne vytvarujeme koláče (Ø 12 cm). Koláče naplníme podľa vlastnej fantázie tromi náplňami. Okraje potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 20 minút
Upečené koláče necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.