Suroviny na korenené cupcakes s krémom z vaječného koňaku:
Korpus: 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky, 1 hrnček hnedého cukru, 2 lyžice kukuričného škrobu, 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli, ½ lyžičky mletého zázvoru, 2 lyžičky tekvicového korenia (mix ½ lyžičky škorice, ¼ lyžičky muškátového orieška, ¼ lyžičky nového korenia a ¼ lyžičky mletých klinčekov), ½ hrnčeka plnotučného mlieka, 2 stredné alebo 3 väčšie vajíčka, 1 lyžička vanilkového extraktu, ½ hrnčeka Hery
Krém s vaječným likérom: 1 hrnček práškového cukru, ¼ hrnčeka hladkej múky, 1 hrnček vaječného likéru, ¼ lyžičky muškátového orieška, 1 hrnček Hery
Karamelová omáčka: 200 g kryštálového cukru, 30 g Hery, nakrájanej na kocky, 90 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu: Pekanové orechy
Rúru si predhrejete na 175°.
Postup:
Do väčšej misy preosejete všetky suché ingrediencie – hladkú múku, hnedý cukor, kukuričný škrob, prášok do pečiva, soľ, zázvor a tekvicové korenie. V ďalšej mise pomocou vidličky prešľahajte vajíčka, mlieko a vanilkový extrakt a dajte zmes bokom. Pomocou šľahača šľaháte Heru, kým nebude hladká a nadýchaná. Do nej postupne pridávate obe zmesi, ktoré ste nachystali – múčnu i vaječnú zmes. Naposledy ešte ručne premiešate, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre premiešané.
Pečiete asi 15-17 minút alebo pokiaľ špajdľa nevyjde z cesta suchá. Keď sú košíčky upečené, necháte ich ešte päť minút na plechu alebo v košíčkoch na pečenie, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku.
Mohlo by vás zaujímať
Krém pripravíte tak, že v strednom hrnci premiešate práškový cukor, pridáte vaječný koňak, muškátový oriešok a metličkou dobre zmiešate s múkou a cukrom. Takto pripravenú zmes zahrievate nad stredným plameňom, stále premiešavate. Keď dôjde zmes do mierneho varu, odstavíte ju z plameňa a necháte úplne vychladnúť. Heru šľaháte asi minútu, kým nie je krásne nadýchaná. Po lyžiciach k nej začnete pridávať vychladnutú zmes s vaječným koňakom.
Na karamelovú omáčku si rozpustíte na vysokom plameni cukor v jednej lyžici vody a necháte skaramelizovať. Odstavte a opatrne vmiešajte kocky Hery. Pozor, zmes bude veľmi prskať, je preto nutné ju z ohňa odstaviť. Vmiešajte smotanu, vráťte na oheň, priveďte k varu, a potom dajte stranou a nechajte vychladnúť.
Pripraveným krémom zdobíte korenené cupcakes, ktoré nakoniec už len ozdobíte karamelovou omáčkou alebo pekanovými orechmi.