Suroviny na krehké košíčky s dvojfarebnou smotanou ( rozpočet na asi 25 ks ):
Na cesto: 400 g hladkej múky, 200 g zmäknutého masla, 100 g cukru, 1 vajce
Na náplň: 750 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balenie Smeta-fixu, 1 balenie Jahodovej smotanovej náplne Dr. Oetker
Na ozdobenie: Kvetiny oblátkové Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme: Formičky na košíčky (8 cm)
Postup:
Na prípravu cesta do misy vložíme múku, zmäknuté maslo, cukor a vajce a ručne spracujeme do hladkého cesta. Necháme v chlade chvíľku odpočinúť.
Cestom plníme formičky a ukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 20 minút
Doba prípravy: asi 60 minút
Smotanu rozdelíme do dvoch vyšších misiek. Do 350 ml smotany pridáme vanilínový cukor a Smeta-fix, do 400 ml smotany pridáme smotanovú náplň a obe postupne vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
Po upečení vyberieme košíčky z formičiek a necháme vychladnúť.
Vyšľahané smotanové náplne dáme do cukrárskeho vrecka. Svetlú smotanu dáme na jednu stranu, jahodovú náplň na druhú stranu a ozdobíme košíčky. Dozdobíme kvietkami.
Tip:
Košíčky môžeme pred plnením natenko vymastiť rozpustenou Polevou tmavou Dr. Oetker a pod náplň vložiť kúsky čerstvého ovocia alebo lentilky pre deti.
Hodnotenie múčnika:
Košíčky sú obľúbený krehký dezert s ľahkou náplňou, sú vhodné na slávnostné príležitosti alebo len tak pre radosť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 937 kJ / 224 kcal | 1487 kJ / 355 kcal |
Tuky | 17 g | 27 g |
Sacharidy | 15 g | 24 g |
Bielkoviny | 2,6 g | 4, 1 g |
Zdroj: Dr. Oetker