Kysnuté koláčiky

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na kysnuté koláčiky:

50 dkg hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 5 dkg kryštálového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 1 lyžica mlieka

Tvarohová náplň: 25 dkg mäkkého tvarohu, 15 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, šťava z 1 citrónu Všetko vymiešame do hustého a hladkého krému.

Orechová náplň: 25 dkg jemne mletých vlašských orechov, 2 dl vlažného mlieka, 1 vanilkového cukru, 2 polievkové lyžicepráškového cukru.  Uvaríme mlieko s cukrom, potom pridáme mleté orechy. Chvíľu miešame kým vznikne hustá kaša.

Maková náplň: 25 dkg mletého maku, 2 dl vlažného mlieka, 1 vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice práškového cukru Uvaríme mlieko s cukrom, potom pridáme mletý mak. Chvíľu miešame kým vznikne hustá kaša.

Kysnuté koláčiky
https://www.shutterstock.com

Postup:

Múku prosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím. Pridáme cukor, mlieko, vanilkový cukor a spracujeme elektrickým ručným šľahačom, šľaháme asi 5 minút, najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým dvojnásobne nezväčší svoj objem. Z cesta vytvárame pomocou lyžice malé koláčiky s priehlbinkou v strede. Medzitým si ruzhabarkujeme 1 žĺtok s 1 lyžicou mlieka a priehlbinku touto zmesou potrieme a naplníme lekvárom, marmeládou alebo niektorou z nižšie  uvedených náplní. Koláčiky necháme ešte trošku vykysnúť, okraje potrieme zmesou žĺtkou a mlieka a vložíme do predhriatej rúry. Kysnuté koláčiky pečieme pri teplote 175° – 200° C cca 35 min.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach