Kysnuté veľkonočné zajačiky

Doba prípravy 125 minútNáročnosť

Suroviny:

400 g polohrubej pšeničnej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 250 ml vlažnej vody, 50 g rozpustenej Hery, 1 vajce, 1 balíček sušeného droždia, 1 lyžica práškového cukru , 1 lyžička soli, 1 vajce na potretie pred pečením, trocha sezamových semiačok na ozdobenie chvostíkov

Postup:

Heru rozpusťte v hrnci. Všetky suroviny, vrátane rozpustenej Hery, dajte do misy robota a vymiešajte nelepivé cesto. Cesto potom nechajte hodinu kysnúť. Po jeho vykysnutí ho premieste a rozdeľte na osem rovnakých dielov. Z každého dielu uvaľkajte dlhý valček, z ktorého odkrojte kúsok na chvostík. Konce valčeka vyvaľkajte do špičky – to budú zajačie uši. Z valčeka upleťte tvar zajačika. Z malého kúska na chvostík vyrobte miniatúrny uzlík, ktorý vsaďte do dierky na zajačom chvostíku. Uši môžete mierne sploštiť. Naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte pol hodiny kysnúť pod utierkou. Potrite rozšľahaným vajíčkom a chvostík posypte bielymi sezamovými semiačkami. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C, 20 až 25 minút dozlatista.