Kysnutý vianočný stromček

Doba prípravy 70 minútNáročnosť

Suroviny na kysnutý vianočný stromček

Na cesto: 1 balenie Buchiet Dr.Oetker (droždie je súčasťou balenia), 260 ml vlažnej vody, 120 ml oleja, 100 g sušených brusníc, 1 balíček vanilínového cukru, 1 KL rumovej arómy

Na potretie a ozdobu: 2 PL mlieka, 2 zarovnané PL mandľových ihličiek

Na vianočné maslo: 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker, 150 g zmäknutého masla, 30 g práškového cukru, štipka soli

Ešte potrebujeme: plech na pečenie, elektrický ručný šľahač

Kysnutý vianočný stromček

Postup:

Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka (pozri foto). Pomocou štetca alebo pierka potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Stromček necháme vychladnúť. Na prípravu vianočného masla rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.

Mohlo by vás zaujímať

Parížske košíčky

35 minútČarovné „Parížske košíčky“ Suroviny na Čarovné „Parížske košíčky“: Na cesto: 130 g hladkej múky, 40 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g zmäknutého… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 190 °C
  • Teplovzdušná rúra: 170 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 25 minút

Kysnutý vianočný stromček je hotový.

Tip:  Vianočné maslo môžeme nahradiť lieskovoorieškovým krémom (napr. Nutella).

Sušené brusnice môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím (napr. marhule, slivky či hrozienka).

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach