Lekvárové buchty

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny:

500 g hladkej špaldovej múky, 30 g droždia, 60 g cukru, 240 ml vlažného mlieka, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 2 žĺtky, kôra z jedného citróna, 120 g rozpusteného masla + 20 g na dno pekáča

Na náplň potrebujete: 350 g slivkového lekváru, 75 ml rumu, 50 g perníka na strúhanie

Lekvárové buchty

Postup:

Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom. Do múky urobte jamku a vlejte do nej vlažné mlieko. Rozmrvte do nej droždie a nechajte 10 minút odstáť. Pridajte žĺtky, maslo a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nádobu s cestom prekryte potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu kysnúť. Po hodine cesto premieste a nechajte kysnúť ešte 1 hodinu.

Pripravte si náplň:

Zmiešajte lekvár s rumom a nastrúhaným perníkom. V hrnci rozpusťte maslo a vyvaľkajte cesto. Z cesta vykrajujte štvorce veľké asi 6 × 6 cm a do prostriedku na ne ukladajte náplň. Buchty dobre zabaľte, namočte do masla a poukladajte ich do pekáča. Nechajte ešte 20 min. na teplom mieste. Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.