Makové buchty

Doba prípravy 75 minútNáročnosť

Makové buchty ako od babičky

Buchty sú od veky vekov najlepší koláč na svete. Recetov na makové buchty je veľa, zvlášť tých moderných a všakovako vylepšených. Každý má ten svoj overený, odskúšaný a samozrejme najlepší.

Suroviny na makové buchty:

Na cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, štipka soli, 75 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 75 g rozpusteného masla, 1 vajce

Na náplň: 150 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 ml mlieka, 50 g hrozienok

Na potretie: 100 g rozpusteného masla, 1 balíček vanilkového cukru

Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (20 x 30 cm)

Makové buchty
https://www.shutterstock.com

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Na prípravu náplne zmiešame v hrnci mak s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a hrozienka, krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát (asi 30 x 40 cm) a nakrájame na 12 rovnakých dielov. Do stredu každého dielu nanesieme náplň. Okraje cesta spojíme stlačením a prenesieme na vymastený plech spojenou časťou nadol. Povrch buchiet potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom a posypeme vanilkovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Buchty necháme vychladnúť.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra:
170 °C
Plynová rúra:
stupeň 4
Doba pečenia:
asi 35 minút
Doba prípravy:
asi 40 minút
Vystačí na: 12 kusov

Mohlo by vás zaujímať

bábovkový závin

Hruškovo makový bábovkový závin

95 minútEnergia: 331 kcal.Vláčna bábovka pre milovníkov hrušiek a maku k príjemnej kávičke. Suroviny na hruškovo makový bábovkový závin ( vystačí na asi 12 porcií): Na náplň: Hruškový… Čítaj ďaľej

Tip: Buchty môžeme pripraviť napr. s jablkovou alebo tvarohovou náplňou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach