Makový slimák so slivkami

Doba prípravy 100 minútNáročnosť

Jesenný koláč aj na všedné dni

Suroviny na makový slimák so slivkami:

Na cesto: 200 g zemiakov, 1 zarovnaná KL soli, 300 g hladkej múky, balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g mäkkého polotučného tvarohu, 80 ml mlieka, 80 ml oleja
Na náplň: 200 g mletého maku, 100 g cukru, 150 g mäkkého polotučného tvarohu, 100 ml mlieka, 1 žĺtok, 70 g lieskových orieškov, 500 g sliviek, 1 bielok, 30 g lieskových orieškov
Ešte potrebujeme: tortovú formu ( 26 cm), elektrický ručný šľahač

Makový slimák so slivkami

Postup:

Na prípravu cesta ošúpeme zemiaky a v osolenej vode ich varíme domäkka. Vodu zlejeme, zemiaky necháme vychladnúť a na jemnom strúhadle nastrúhame. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko, olej a zemiaky a ručne vypracujeme dohladka. Na prípravu náplne v mise zmiešame mak s cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko a žĺtok a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na obdĺžnik (50 x 35 cm). Náplň nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi. Plát pozdĺžne rozkrojíme a oba diely zavinieme. Jeden plát stočíme do slimáka a umiestnime do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhý zavinutý plát obtočíme okolo prvého. Do medzier naukladáme očistené polovičky sliviek reznou stranou nadol. Povrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými orieškami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra:  160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach