Marhuľový koláč s posýpkou

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Marhuľový koláč s posýpkou je koláč, ktorý pečieme u nás doma veľmi často a v každom ročnom období. Z čerstvého alebo aj kompótovaného ovocia.

Suroviny na marhuľový koláč s posýpkou:

Na posýpku: 100 g hrubej múky, 150 g práškového cukru, 100 g mäkkého masla

Na cesto: 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres Dr.Oetker, 300 g hladkej alebo polohrubej múky, 25 g cukru (2 zarovnané PL), 3 g soli (½ KL), 150 ml vody, 40 ml oleja, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie

Na obloženie: 1 kg marhúľ

Ešte potrebujeme: plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm, pierko, valček  

Marhuľový koláč s posýpkou

Postup:

Na prípravu posýpky spracujeme všetky suroviny ručne v miske. Cesto pripravíme z uvedených ingrediencií podľa návodu na obale Pomocníka, vyváľame a prenesieme  na vymazaný plech. Marhule umyjeme, vykôstkujeme a dierkou hore položíme na cesto. Posypeme posýpkou. Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a marhuľový koláč s posýpkou vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Marhuľový kompót so sherry

15 minútSuroviny na marhuľový kompót so sherry (na 4 poháre (720ml) potrebujeme): 2 kg marhúľ, 600 g kryštálového cukru, 1 l vody, 50 ml sherry. Postup:… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 35 minút

Marhuľový koláč necháme vychladnúť, pred podávaním nakrájame na rezy a pocukrujeme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach