Suroviny na maslové mušličky plnené džemom:
250 g tuku na pečenie, 370 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1/2 vanilkového pudingu, citrónová kôra, džem – ríbezľový, jahodový, malinový, višňový, formičky v tvare mušličky alebo košíčka
Postup:
Zmäknuté maslo (tuk) vymiešame s práškovým cukrom. Na dosku si dáme múku s pudingom, urobíme jamku a do nej pridáme maslovú zmes. Nakrájame citrónovú kôru a spracujeme do cesta. Cesto necháme cez noc odležať. Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme cestom, vytvarujeme prstami (aby formička nebola plná cesta). Pečieme, pokiaľ nebudú mať zlatistú farbu. Vyklepeme košíčky (mušličky) z formičiek a spojujeme k sebe 2 pomocou džemu.
- Tip 1: Mušličky (košíčky) môžete obaliť ešte v kokose.
- Tip 2: Aby sa vianočné pečivo dostalo dobre z formičiek, navlhčite si utierku v studenej vode a priložte ju na formičku. Potom vyklepnite pečivo (s utierkou na formičke).
- Tip 3: Kto má radšej jemnejšie vianočné pečivo, môže plniť mušličky nielen džemom, ale pridá i trochu krému – kakaového (v kombinácii s jahodovým, malinovým či pomarančovým džemom) alebo vanilkového. Krém: 200 g masla, 120 g práškového cukru, 2 žĺtky, (1 lyžica kakaa – do kakaového krému)
Mohlo by vás zaujímať
Postup:
Vymiešame žĺtky s cukrom, dáme do vodného kúpeľa, ale nevaríme!! Zmes necháme vychladnúť. Vymiešame maslo (s kakaom) a do hladkého krému vmiešame žĺtkovú zmes.